Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania – VIII edycja (listopad 2022 r.)
8 listopada z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania odbyła się w naszej szkole już VIII edycja wydarzenia charytatywnego promującego nawyki zdrowego żywienia. Jak co roku organizacją zajął się wolontariat szkolny we współpracy z samorządem. Opiekunkami były pani prof. Agnieszka Korona-Ignatowicz i pani prof. Renata Tula.
Każda klasa miała za zadanie przygotować stoisko z pięcioma różnymi, wybranymi przez siebie daniami. Całe przedsięwzięcie odbyło się w małej sali gimnastycznej. Rozkładaniem i dekoracją punktów sprzedaży klasy zajmowały się od 8:15, aby rozpocząć sprzedaż na trzeciej przerwie. Wydarzenie trwało od godziny 10:50 do około 13:10.
Uczniowie wykazali się ogromnym zaangażowaniem, a przygotowane przez nich stoiska przerosły wszelkie oczekiwania. Były niesamowicie pachnące kuchnie świata, takie jak Indie czy Bułgaria, a także jesienne i leśne sklepiki, które przyciągały wzrok swoimi dekoracjami.
Wszystkie stanowiska brały również udział w konkursie, w którym punkty można było otrzymać za wystrój i oryginalność stoiska i dań, a także jakość potraw i sumę zebranych pieniędzy (I miejsce- klasa 2a, II miejsce- klasa 1a, III miejsce- klasa 3d i 2b). Fundusze przeznaczone zostaną na rzecz młodych podopiecznych Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci Chorych na Padaczkę – udało się zebrać nam aż 2806 zł.
Dzięki naszemu zaangażowaniu w wydarzenie zapewnimy im wyjazd na kolonie letnie z zajęciami rehabilitacyjnymi.
Opracowanie: Zuzanna Bała, kl. 3a
Relacja fotograficzna: Agata Hołdak, kl. 3e