V edycja Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania (listopad 2018 r.)

8 listopada odbyła się V edycja Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania – coroczna impreza poświęcona zdrowemu odżywianiu.  Odwiedziła nas absolwentka naszej szkoły, dietetyk, która poprowadziła wykład na temat zdrowego jedzenia. Organizatorzy i uczestnicy zbierali pieniądze na protezę ręki dla naszego drugiego gościa – pani Joanny.

W małej sali gimnastycznej każda klasa miała własne stoisko, na którym mogła sprzedawać smaczne i zdrowe przekąski. Wybór był ogromny. Klasa 2c zamieściła w swoim menu warzywa grillowane oraz pierś z kurczaka i krewetki. Klasa 3c wyróżniła się niepowtarzalnym pomysłem podawania herbaty, do której można było dobrać 3 dodatki i dostać gratisowe ciasteczko. Klasa 1a proponowała makaron ze szpinakiem, domowej roboty lemoniadę oraz gofry z owocami. Były też tortille warzywne, muffinki oraz brownie z dodatkiem warzyw, m.in. fasoli, buraków, dyni. Królowały również świeżo wyciskane, zdrowe soki z owoców i warzyw. Każdy, kto ograniczył zużycie plastiku i przyniósł własne sztućce, otrzymał zniżki na jedzenie.

W tym roku udało nam się zebrać 2477 złotych. Najwięcej pieniędzy zarobiła klasa 1a – 307,44 zł. Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania można uznać za udany.